Terug

Controle Wet tegemoetkomingen loondomein

Het jaar is inmiddels opgestart, het is al weer maart. Deze maand staat in het teken van de controle van de beschikking voor de Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl).

Jaarlijks ontvangen werkgevers eind maart de voorlopige Wtl-beschikking. In deze beschikking staat voor welke werknemers er recht is op het Loonkostenvoordeel. Er kan sprake zijn van een loonkostenvoordeel voor oudere werknemers, arbeidsbeperkte werknemers of werknemers die vallen onder de doelgroep banenafspraak en scholingsbelemmerden. De werkgever kan een tegemoetkoming ontvangen indien er sprake is van een doelgroep verklaring.

Dit jaar is het laatste jaar dat ook het Lage-inkomensvoordeel (LIV) nog gecontroleerd moet worden. Het LIV is afgeschaft per 2025. De laatste betaling vindt wel nog plaats in 2025.

De werkgever kan in aanmerking komen voor de tegemoetkoming voor elke werknemer die voldoet aan de volgende 5 voorwaarden:


1.    De werknemer is verzekerd voor één of meerdere werknemersverzekeringen
2.    De werknemer geniet loon uit tegenwoordige arbeid
3.    De werknemer heeft in 2024 een gemiddeld uurloon van ten minste €14,33 en niet meer dan €14,91
4.    De werknemer heeft ten minste 1248 verloonde uren per kalenderjaar
5.    De werknemer heeft de AOW-leeftijd nog niet bereikt 


Het is belangrijk om de beschikking goed te controleren. Dit is namelijk het moment om nog eventuele wijzigingen door te voeren in het salarispakket zodat de werkgever geen tegemoetkoming mist loopt.

Wat lijkt er aan te komen?

Het lijkt erop dat per juli 2025 het wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens’ ingevoerd gaat worden. De oorspronkelijke datum was 1 januari 2022. Het kabinet heeft op deze manier pensioenfondsen en verzekeraars tijd geboden om hun systemen aan te passen en deelnemers goed te informeren over de gevolgen van hun keuze. De ‘Wet bedrag ineens’ geeft deelnemers aan pensioenregelingen namelijk de mogelijkheid om een deel van hun opgebouwde pensioen in één keer op te nemen. Het wetsvoorstel ligt momenteel nog bij de Eerste Kamer en is nog niet definitief. We hopen hier binnenkort meer over te kunnen delen.