Kwartiertje eerder starten
Wanneer start een werkdag? Hierover heeft de Hoge Raad recent uitspraak gedaan. Wat de uitkomst is, en wat dit betekent voor het primair onderwijs? Dat bespreek ik in dit artikel.
Wat speelt er?
Een uitzendkracht meldt zich jarenlang verplicht een kwartier voor de start van zijn dienst op het werk. In deze tijd pakt hij zijn portofoon en krijgt hij onder andere te horen waar hij die dag werkt. De werkgever betaalt dit kwartier niet, maar doet dat pas vanaf de start van zijn ingeplande dienst.
De uitzendkracht gaat uit dienst en vordert alsnog met terugwerkende kracht het loon van de gemiste kwartiertjes tijdens het dienstverband. De rechter gaat hierin mee. Nu de werknemer in dat kwartier onder gezag van zijn werkgever stond, was dit arbeidstijd. Het maakt daarbij niet uit dat de werknemer in dat kwartier nog niet productief is.
Deze uitspraak staat niet op zichzelf. Sinds 2020 speelden meer van dit soort zaken, met telkens een vergelijkbare uitkomst. Ook het hof steunde dit standpunt en het was lang wachten op een oordeel van de Hoge Raad. Inmiddels is deze er. Zonder een inhoudelijke motivering laat de Hoge Raad het oordeel van het hof in stand. Kortom: moet een werknemer in opdracht van zijn werkgever aanwezig zijn voor de start van zijn werkdag, dan is dit betaalde werktijd!
Hoe raakt dit het primair onderwijs?
Ook in het primair onderwijs zijn werknemers vaak verplicht voor 08:30 op school aanwezig. Docenten verwelkomen de leerlingen meestal al vanaf 08:15 bij de poort of in het klaslokaal. Het is de vraag wat er in de praktijk gebeurt met dit kwartier. Is de werknemer niet vrij om te gaan waar hij wil? Dan is het werktijd. Neem deze werktijd dus ook mee in het werkverdelingsplan.
Hanteert jouw school een continurooster, houd dan ook rekening met de arbeidstijdenwet en het recht op pauze. Werkt een werknemer langer dan 5,5 uur op een dag, dan heeft hij recht op een half uur pauze. Dit mag je eventueel splitsen in twee keer een kwartier, maar kan wel voor een logistieke uitdaging zorgen.
Het kan dus als werkgever verleidelijk zijn om dat kwartier buiten beschouwing te laten. Maar zeker na de uitspraak van de Hoge Raad adviseren we dit niet te doen en dit kwartier mee te nemen in de werktijd van de werknemer.
Op ons HRM kennisplatform RAP vind je nog veel meer van dit soort artikelen. Rap geeft het antwoord op al jouw HR-vragen. We houden je onder andere op de hoogte van het belangrijkste HR nieuws in jouw sector, we delen relevante jurisprudentie, en helpen we je ook direct met de doorvertaling binnen jullie organisatie.